Ana içeriğe atla

Diş Buğdayımızı Yaptık!!!

Merhaba!
Geçen hafta, bizim hatunun iki hafta önce peşpeşe çıkan iki dişi için diş buğdayını yaptık! Araya altı aylık aşılarımız girdiği için biraz gecikti ama olsun.
Dişlerini gördüğümüzden beri heyecan içinde neler yapabileceğimi düşündüm durdum diş buğdayı için. En son altı sene önce yeğenim için diş buğdayı yapmıştık da o günden pek bir şey kalmamış aklımda. Hemen internetten araştırmalar yapıp, ablamlara, çevremdeki annelere sordum. Bizim ilk büyük kutlamamız olduğu için evi de süsleyelim istedim.
Süslemeler için internette pek çok yazdırılabilir şablon var. Kimi ücretsiz, kimi 20 dolarlık kişiselleştirilebilir yazdırılabilir şablonlar...Şablonların içinde, muffin kağıdı, şişe bantları, amerikan servisler, peçetelikler ve bir sürü detay var. Hepsi bize fazla gelir dedim ve süslemeleri kendim yapmak için kolları sıvadım. Belki 1. Yaşgünü için şablon kullanırım. Belli olmaz :) Çıtayı hemen yükseltmemek lazım ;)

Diş Hediği

Önce diş hediğinden bahsetmek istiyorum. Hediği bir güzel pişirin. Düdüklüde de yapabilirsiniz bu işi. Yalnız fazlaca şiştikleri için, şiştiğinde düdüklünün içine sığabilecek kadarını pişirin. Ben düdüklüde başladım. Erken davranıp pişmiştir diye açtıktan sonra da kapatmadım.
Servis ederken de -isteğe göre- haşlanmış nohutu ekleyip karıştırıyorsunuz.
Üstüne kuruyemiş(ceviz,fındık, badem..) ve kuru meyveler(kuru üzüm, kuru kayısı..) koyup misafirlere ikram ediyorsunuz. Leblebi şekeri ya da nar koyanı da gördüm. Artık size kalmış biraz da.

İnternette baktığım blogcu annelerin hiç biri buğdayın türü hakkında bilgi vermemiş. Ben vereyim. Hanımlar, aşurelik buğdaydan hedik olmazmış. Ondan daha iri, hediklik buğday satılıyor. Ben yakınımızdaki bir zahireciden aldım. Kilosu 1.50 TL'ye. İki kilo aldım yaklaşık 25 kişilik misafir grubum için; ama fazla geldi. Bir kilo da yetermiş pekala. Buğdayı aldığınızda haliyle pürüpak olmuyor. Ayıklanması gerekiyor. O yüzden evvelden alın son ana, son güne bırakmayın!

Süslemeler

Gelelim bizim süslere! İlk önce yukarda bahsettiğim yazdırılabilir şablonları düşündüm 20 dolar vermek istemedim. Ücretsiz olanların da istediğim gibi olmayacağını görünce kendim bir şeyler yaptım.
Bilgisayarda, bir A4 kağıda iki harf gelecek şekilde hazırladığım süslü harfleri kalın A4 kağıda bastı eşim.
Ankara'da Suluhan'ı bilen bilir. Orda her tür incik boncuk bulunur. Ordan, harfleri asmak için kullandığım 3cm eninde mor kurdele ve origami tekniğiyle yaptığım kelebekleri ve tavşanları asmak için de mumlu ip aldım. Ayrıca harflerin her birinin üstüne de ordan aldığımız rengarenk kelebek boncukları taktık.

süsleme yazı

parti süslemesi yazı

İşyerinde çok kullandığımız not kağıtlarının renklilerinden vardı evde. Rengarenk kelebekler yaptım origami tekniğiyle. Sonra da Suluhan'dan aldığımız mumlu iple aşağıdaki güzel sarkıtları yaptık eşimle.

origami kelebekler

origami kelebekler

boncuk kelebek
İki avuç dolusu kelebek boncuk, bir avuç nazar boncuğu, 3 cm. eninde 10 metre tül kurdele, 5 metre de mumlu ip. Hepsi 9 lira tuttu. Kurdele ve boncuklar yetti de arttı.
origami tavşan
Kuzum, diş çıkartıp tavşan diye sevdirince kendini, origami teknikleriyle tavşanlar da yaptım. Pek tatlı oldular!.
ponponlar ve origami tavşan

Ponponları krapon kağıdından yaptım. Tanesi 50- 75 kuruş civarı.  Boyutları 50x200 cm idi aldıklarımın. Sanırım genelde böyleler. Bir krapon kağıdından iki tane ponpon çıktı.  25 cm çapında. Bundan biraz daha büyük ponponların tanesi 7- 8 liraya satılıyor parti malzemesi dükkanlarında.

Ponponların yapımıyla ilgili bir sürü site gördüm. Merak ediyorsanız eminim kolaylıkla bulacaksınız. Kabaca anlatayım(resim çekmemişim :( ama).

Krapon kağıdını 25 cm lik karelere bölün. 16 tane çıkacak.  8 tanesini üstüste koyup, eskiden kağıttan yelpaze yapar gibi katlayın. Ortasından da bağlayın. Sonra iki ucu makasla ovalleştirin. Bundan sonra, kağıt katlarını elinizle nazikçe açın.

Aslında bu ponpon yapımıyla ilgili bir kaç püf noktası vermek istiyorum ama geniş bir zamanda resimlerle anlatmak isterim. Hatırlatın olur mu? :)
Ben bu süslerin maliyetini de yazdım ki, yapmak isteyenler ucuza mal olduğunu, rahatlıka el becerisiyle yapabileceklerini görsünler. Siz de yapabilirsiniz.

parti süsü ponpon

Bebeklerinize sağlıklı dişler dilerim hanımlar!









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yürüteç Telaşı

Merhaba.. Minik tavşanımız artık etrafla daha ilgili. Oturmayı henüz öğrenmişken, hala devrile devrile oturuyorken bir de yürüme telaşı aldı kuzumu. Yürüme derken ayaklarını paldır küldür yere atışını kast ediyorum. Sürekli beni yürütün diye feryat ediyor kuzucum. Biz de artık bir yürüteç alalım dedik. Yalnız burada şunu belirtmek isterim. Yürütece bazı doktorlar karşı. Kalça çıkıklığı yapabilir diye. Zaten bebeğinizi uzun süre yürüteçte tutmayın diye uyarılar var kutusunda. Yirmi dakikadan fazla tutmayın. Yürüteç araştırayım dedim ama ne arasturacagim ki alt tarafı yürüteç diyorum bir taraftan kendime. Yürüteçte ne aranır nesine bakılır ki diyorum. Gerek internette gerekse gire çıka yol ettiğimiz mağazalarda gördüm ki pek çok bileşen varmış bakılması gereken. Anlatmaya başlamadan önce şunu hemen söyleyim: Alırken muhakkak bebeğinizi içine koyun, deneyin. Sağlamlık: Bebeğinizi içine bırakacaksınız. Kesinlikle ve kesinlikle güvenmelisiniz yürütece. Yükseklik: Bu çok ama çok öne

Süt Sağma Pompasının İyisi Nasıl Olur?

Bebek alışverişi listesinde bebek arabasından sonra  en çok kafa yorduğum konu bu. Ben epeyce bir araştırma yaptım ve kendi pompamı bebeğim doğduktan sonra aldım. İlk tavsiyem: "Pompanızı bebeğiniz doğmadan önce alın." Bebeğiniz, Allah korusun, belki sizi emmek istemeyecek olur. Bu durumda yine de anne sütünü alabilmesi için sizin süt üretiminizi pompa ile başlatmanız/tetiklemeniz gerekir. İlk zamanlarda zaten vücudunuz "süt üretme" işini öğrenmeye çalışır. Üstüne bir de sütüm yetmiyor endişesi taşıdığınızda, sütünüz yetmeyebilir. Bu konuda beni aydınlatan  BYBO blogu oldu. Bu blogda "Süt üretiminin artması için memelerinizin boş olması gerekir." diyordu. Bu şekilde siz vücudunuza şunu diyorsunuz. "Bebeğimin daha fazla süte ihtiyacı var. Ürettiğin süt yetmiyor." Bebeğim ilk zamanlarda çok uyuyan bir bebekti. Gece,ben uyuduğum için daha çok süt üretiyordum ama bebek uyuduğu için süt üzerimde kalıyordu. Gündüz de bebek emmek istiyordu ama

İyi Bir Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Blogumu her telden pek çok şeyin iyisini anlatmak için açmıştım; ama son zamanlarda dikkatim, algım daha çok bebek üzerine olduğundan aklıma bebek hazırlıkları hakkında daha iyi neler yapılabilir onlar geliyor. Doğum çantanız için hazırlıklarınızı, alışverişinizi sona bırakmayın. Son aylarda, hele de benim gibi belden sıkıntınız varsa, yürümekte güçlük çekebilirsiniz. Allah korusun, bebek erken gelmek isteyebilir. Bu durumlara hazırlıklı olmak için hamileliğinizin altıncı ayında bu çantayı hazırlayıp evinizin girişinde/arabanızın bagajında hazır bulundurun derim. Doğum çantası için internette pek çok liste var. Ben de o listelerden yola çıkarak kendi listemi hazırladım. Alışverişe çıktığımda "Yok canım bu çok gerekli olmaz.", "Şunu da sonra alırım." dediğim şeyler oldu. Bu kararlarımın bazısından pişman da oldum. Şimdi doğum "valizi" için neler yapabilirsiniz bir bakalım. Kendiniz için: Pijama: Emzirmek için özellikle önden düğmeli bir mo