Ana içeriğe atla

Mama Sandalyesinin Iyisi Nasıl Olur?

Ilk çocuğum için herşeyi düşünüp araştırıp almanın en iyi yanı ikinci çocuk için bunları yapmaya gerek kalmaması. Yıllar önce aldığımız mama sandalyesini şimdi iki numara için kullanıyoruz. Hala sağlam ve kullanışlı.
Biz o zaman eminim daha fazlasına bakmışızdır ama incelediğimiz modellerden aklımda kalanlar Chicco Polly çift minderli, Joie Mimzy ve Sunny Baby Taffy mama sandalyesi. Şimdi bu üç modelin de güncellenmiş  versiyonları var. Ben bu güncellenmiş versiyonlardan da bahsedeceğim ki bu yazının bir faydası olsun.
Bakılması gereken çok detay var mama sandalyesinde:
  • Sırt kısmının yatış ayarı
  • Oturma bölgesinin rahatlığı
  • Ayak koyma bölgesi
  • Tepsinin ileri geri ayarlanabilmesi
  • Tepsinin kullanışlılığı
  • Yükseklik ayarı 
  • Sandalyenin taşınabilirliği
  • Sandalyenin katlanabilirliği
  • Tepsi ve oturma bölmesinin temizliği
Burada satın almada bütçeden sonra en önemli nokta içinde bebeğin rahat edebilmesi. Muhakkak içine bebeğinizi koyun deneyin. Bebeğin tepsiyle pozisyonu nasıl oluyor, sandalyenin içinde kayıp mı oluyor yoksa rahat erişebiliyor mu tepsiye? Oturma bölmesi yeterince geniş mi? Bunları görebilmek için kesinlikle bebeğinizi içine koyup deneyin. Mutlu mu bir bakın.

Şimdi bakacağımız ilk model Chicco Polly çift kılıflı ikisi bir arada mama sandalyesi. O zaman alırken bebeğimizi içine koyup içinde nasıl görünüyor diye fotoğrafını çekmiştik. Bu modeli iyi hatırlıyorum o yüzden. 
Sırt ayarı var, öyleki bebek içinde uyuyabilir bile. İçi diger sandalyelere göre daha pufidik çift katlı olduğu için. Ayak koyma yeri çocuğun boyuna göre ayarlanabiliyor. Ayrıca ayaklığın tıpkı pusetlerdeki gibi kaldırılıp, indirilebilmesi küçük bebeğinizi bunun içinde uyutmak isterseniz işe yarayabilir. Yükseklik ayarı var. Aşağı indirip ileride çocuğunuzun sandalye gibi kullanabilmesi mümkün. Böylece verdiğiniz paraya değer, daha uzun süre kullanabilirsiniz. Tepsi ileri geri hareket edebiliyor. Çift tepsili. Kirlenince üsttekini hop diye kaldırıp bebeğinizin temiz devam etmesini sağlayabilirsiniz. Sandalyenin arka ayakları tekerli. Burada şöyle bir şey var: Güvenlik sebebiyle genelikle mama sandalyelerinin dört ayağını da tekerli yapmıyor üreticiler. Pollynin son özelliği ise tam katlanabiliyor olması.

Bu sandalyenin güncel hali ise Chicco Polly 2 Start olarak satışta. Bu sandalyede farklı olarak neler var bir bakalım. Modeli daha ilgi çekici yapmak için hayvanlara benzetmişler sevimli olmuş. Bu bebeğin sandalyeyi sevmesi için bir sebep olabilir. Gel file, kaplana binelim diyerek oyuna çevirebilirsiniz. Çift minder yerine tek bir minder yapılmış. 

Sırt genişliği ayarlanabilir hale getirilmiş. Polly 2'nin en önemli farkı tekerleri. İkisi ileri geri ikisi 360° dönen tekerler var. Kullanışlı görünse de halı gibi zeminlerde zorlandığını söylemiş kullanıcılar. 


İncelenecek ikinci model Joie Mimzy. Türkiye'de e-bebek'te bulunuyor Joie. Orta seviyede, hesaplı denebilecek kaliteli ve iyi tasarlanmış ürünleri var.
Joie Mimzy'nin renkleri çok hoştu. Yükseklik, tepsi ileri geri, sırt ve kullanışlı puset benzeri ayaklık ayarları bu modelde de var. Mimzy de katlanabiliyor. Polly ile pek çok açıdan benzer. Polly'ye göre daha uygun fiyatlı ve ikinci bir şeffaf tepsisi var. Tepsi üzerindeki küçük bölmeleri de Polly'e göre daha kullanışlı bence. 

Joie Mimzy'nin güncel versiyonu Mimzy LX. Özellik olarak Mimzy ile çok benzer. Farklı olarak katlandığında yer kaplamaması için mama tepsisini arka bacaklar üzerine takılması sağlanmış (Bu Chicco Polly'de de olan bir özellik). Mimzy'de güncellenen bir şey de oturma yeri. Daha önce de iki pedli gibi görünse de yeni halinde oturma yeri daha da konforlu hale getirilmiş.

Bu iki model çok yerde karşımıza çıkıyor. Mimzy LX ve Polly 2'yi karşılaştıracak olursak...
Mimzy LX, Polly 2'ye benzer şekilde yatabiliyor ama Polly 2'nin yatış pozisyonu daha iyi görünüyor. Mimzy LX'in oturma bölmesi daha pufidik. Mimzy LX'in tek elle katlanıp açılabilir özellikte olduğu belirtilmiş ama gerçekte bu kadar kolay mı denemek gerekir. Mimzy LX Avrupa standartları gereği devrilmeyi önlemek için sadece ön tekerlere sahipken Polly 2 dört tekere sahip. Mimzy LX'de olmayıp Polly 2'de olan özellik ise sırt genişlik ayarı. Bu ayar gerçekten işe yarıyor mu, kullanıma bir değer katar mı denemek lazım.

Şimdi çok popüler olan bu iki sandalyeden hangisini seçtiğimize gelecek olursak... hiçbiri. Biz Sunny Baby Taffy mama sandalyesini aldık. 

Benim gözüm bu iki modelde kalmıştı fakat bizim kız Chicco'yu hiç sevmedi. Koyar koymaz ağladı. Joie Mimzy'e ne tepki gösterdiği aklımda tam kalmamış ama Taffy'yi sevdiğini söyleyebilirim. Sunny Baby yerli bir marka. Diğer ikisine göre fiyatı çok daha uygun.
Sırt ayarı var üç kademe. Yine 3 kademe ileri geri tepsi ayarı var. Bir şeffaf tepsisi var. Diğerlerindeki gibi emniyet kemeri var ki kemeri ilk zamanlarda kullandık. Daha sonra ihtiyaç kalmıyor zaten. Oturma alanı müthiş rahat değil ama iş görür durumda. Ayak kısmının ayarı yok. Hiç ihtiyaç duymadık ayaklığın yukarı aşağı olmasına. Zaten mama sandalyesine 6 aydan sonra baktığımız için tamamen yatacak ve ayak uzatacak durumda hiç olmadık. Mama sandalyelerinin kumaşı silinebilir olduğu için yemek yemeye uygun ama içinde uyutmaya uygun olduğunu düşünmüyorum. Bu sebeple sırtının çok yatması ya da ayaklığının pusetlerdeki gibi hareket edebilmesinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Biraz pazarlama tuzağı gibi.
6 kademe yükseklik ayarı var. Tepsisi çıktığında bebeğin bacak arasında kaymaması için bir parça kalıyor. Bu ilerleyen dönemde masaya bebeği yaklaştırmak gerektiğinde emniyet kemerinden daha güvenli bir şekilde bebeği tutuyor. 
Mama sandalyeleri genelde 15 kilograma kadar kullanılabiliyor. Maalesef ilk kızım mama sandalyesini evde çok uzun süre kullanmadı oturmayı sevmediği için.
 Şimdi kardeşi kullanıyor. Hatta kardeşi ondan daha çok kullandı diyebilirim. Yaklaşık 15 aylık olduk rahatlıkla, severek ve temizce kullanıyoruz. Muhtemelen 2 yaş gibi taşıma kapasitesini zorlayacağız ve artık bırakacağız sandalyeyi. 
Sunny Baby Taffy mama sandalyesinin özelliklerine devam edecek olursak, katlanabiliyor ama önceki modeller kadar kompakt olmuyor katlandığında ve tekerleri yok. Tek bir şey isteseydim bu model için iki tekerinin olmasını isterdim. Zaten sürekli kullandığımız için katlama ihtiyacı duymuyoruz ama sandalyeyi ileri geri sıkça çektiğimiz için iki tekerlek işimizi kolaylaştırırdı diye düşünüyorum.



Sunny Baby Taffy'nin güncel olanı Taffy Plus. Sunny Baby bu konuda sınıfta kalmış. Görünüşü bile aynı. Tek fark minderi. Canlı canlı gidip görmediğim için minderleri karşılaştıramıyorum. Hala bir yerlerde ucuz Taffy modeli varsa alınabilir zira Taffy Plus'ın pek bir artısı yok.

Sonuç olarak mama sandalyesi bebeği sabitlemek, daha rahat yemesini sağlamak için gerekli. Alırken muhakkak içine bebeğinizi koyun deneyin. Bizimki en rahat olan Chicco Polly'i sevmemişti mesela. Gördüğünüz her özelliği sorgulayın, bu benim ne işime yarar, bebeğime bir faydası var mı diye. 
Sağlıklı, yemek yemeyi seven bebişler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yürüteç Telaşı

Merhaba.. Minik tavşanımız artık etrafla daha ilgili. Oturmayı henüz öğrenmişken, hala devrile devrile oturuyorken bir de yürüme telaşı aldı kuzumu. Yürüme derken ayaklarını paldır küldür yere atışını kast ediyorum. Sürekli beni yürütün diye feryat ediyor kuzucum. Biz de artık bir yürüteç alalım dedik. Yalnız burada şunu belirtmek isterim. Yürütece bazı doktorlar karşı. Kalça çıkıklığı yapabilir diye. Zaten bebeğinizi uzun süre yürüteçte tutmayın diye uyarılar var kutusunda. Yirmi dakikadan fazla tutmayın. Yürüteç araştırayım dedim ama ne arasturacagim ki alt tarafı yürüteç diyorum bir taraftan kendime. Yürüteçte ne aranır nesine bakılır ki diyorum. Gerek internette gerekse gire çıka yol ettiğimiz mağazalarda gördüm ki pek çok bileşen varmış bakılması gereken. Anlatmaya başlamadan önce şunu hemen söyleyim: Alırken muhakkak bebeğinizi içine koyun, deneyin. Sağlamlık: Bebeğinizi içine bırakacaksınız. Kesinlikle ve kesinlikle güvenmelisiniz yürütece. Yükseklik: Bu çok ama çok öne

Süt Sağma Pompasının İyisi Nasıl Olur?

Bebek alışverişi listesinde bebek arabasından sonra  en çok kafa yorduğum konu bu. Ben epeyce bir araştırma yaptım ve kendi pompamı bebeğim doğduktan sonra aldım. İlk tavsiyem: "Pompanızı bebeğiniz doğmadan önce alın." Bebeğiniz, Allah korusun, belki sizi emmek istemeyecek olur. Bu durumda yine de anne sütünü alabilmesi için sizin süt üretiminizi pompa ile başlatmanız/tetiklemeniz gerekir. İlk zamanlarda zaten vücudunuz "süt üretme" işini öğrenmeye çalışır. Üstüne bir de sütüm yetmiyor endişesi taşıdığınızda, sütünüz yetmeyebilir. Bu konuda beni aydınlatan  BYBO blogu oldu. Bu blogda "Süt üretiminin artması için memelerinizin boş olması gerekir." diyordu. Bu şekilde siz vücudunuza şunu diyorsunuz. "Bebeğimin daha fazla süte ihtiyacı var. Ürettiğin süt yetmiyor." Bebeğim ilk zamanlarda çok uyuyan bir bebekti. Gece,ben uyuduğum için daha çok süt üretiyordum ama bebek uyuduğu için süt üzerimde kalıyordu. Gündüz de bebek emmek istiyordu ama

İyi Bir Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Blogumu her telden pek çok şeyin iyisini anlatmak için açmıştım; ama son zamanlarda dikkatim, algım daha çok bebek üzerine olduğundan aklıma bebek hazırlıkları hakkında daha iyi neler yapılabilir onlar geliyor. Doğum çantanız için hazırlıklarınızı, alışverişinizi sona bırakmayın. Son aylarda, hele de benim gibi belden sıkıntınız varsa, yürümekte güçlük çekebilirsiniz. Allah korusun, bebek erken gelmek isteyebilir. Bu durumlara hazırlıklı olmak için hamileliğinizin altıncı ayında bu çantayı hazırlayıp evinizin girişinde/arabanızın bagajında hazır bulundurun derim. Doğum çantası için internette pek çok liste var. Ben de o listelerden yola çıkarak kendi listemi hazırladım. Alışverişe çıktığımda "Yok canım bu çok gerekli olmaz.", "Şunu da sonra alırım." dediğim şeyler oldu. Bu kararlarımın bazısından pişman da oldum. Şimdi doğum "valizi" için neler yapabilirsiniz bir bakalım. Kendiniz için: Pijama: Emzirmek için özellikle önden düğmeli bir mo