Evliliğimin ilk yıllarında pazar alışverişleri ayrı bir çaba istiyordu. Alırken güzelce para verip aldığım, evde pişirirken kötü malzemelerle karşılaştığım çok oldu. Almak istediğim sebzenin iyisi nasıl olur bilemiyordum. Bilmemek ayıp değil; ama birilerine sormaktan da çekiniyordum.
Siz de benim gibi "Birilerine sormaktansa kendi çabalarımla öğrenirim." demiş olabilirsiniz. Yıllardır ev hanımı olanlar biliyordur da yeni evli olan bazı hatunların ihtiyacı olabilir bu bilgilere.
Şimdi benim deneye yanıla, sağdan soldan okuya okuya bulduğum öğrendiğim şeylere bir bakalım.
Patlıcan: Kemer patlıcan alıyorsanız, uç kısmına basınca yumuşak olmalı. Bu çekirdeksiz olduğunu gösterir. Hatta bulabiliyorsanız resimdeki gibi ala patlıcan alın. Daha lezzetli oluyor.
Bezelye: Araka tipi bezelye alıyorsanız -ki çokça bilinen tür bu- içi dolu olmalı. Daha kuru görünenler genelde daha dolu oluyor; ama daha daha kuru ise artık tanelerin kendi kabukları kalınlaşmış oluyor. Yaprak bezelye yani sultani bezelyede ise daha yeşil olanlar, fasulye gibi kılçıksız olanlar makbul. İkisinin de resimlerini aşağıda görebilirsiniz.
Ispanak: Sapları ince olan ıspanak daha körpe daha makbul. Yapraklarının da parlak ve yıpranmamış olmasına dikkat edin.
Kereviz: Kerevizin küçük olanları daha makbul. Kereviz büyüdükçe içlerinde de boşluklar oluyor. Ayrıca resimdeki gibi yeşil yaprakları üzerindeyse, yapraklarının canlılığına bakarak da tazeliğini anlayabilirsiniz. Kerevizin kök kısmını kullanmanın yanı sıra, bu yeşil yapraklarından da yemekler, çorbalar yapabilirsiniz.
Lahana: Lahanayı ne için kullanacagınıza bağlı. Lahananın ortasına bastırın (lahana resimdeki gibi durduğunda tam üstüne bastıracaksınız yani.). İçe göçüyorsa yaprakları ince demektir ve sarmaya daha müsaittir. Eğer bastırdığınızda içe göçmüyorsa sertse, turşu ve salatası için daha müsaittir.
Maydanoz,Semizotu,Dereotu: Bu tipte yeşillikler alırken dallarının ince, yapraklarının küçük olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca maydanoz ve dereotu alırken şöyle bir güzel koklayın. "Ben maydanozum." yada "Ben dereotuyum." demesi lazım gözünüzü kapattığınızda. Kimi maydanoz/dereotları bu testi geçemiyor. Para veriyoruz, bari aroması yerinde olsun değil mi ama?
Siz de benim gibi "Birilerine sormaktansa kendi çabalarımla öğrenirim." demiş olabilirsiniz. Yıllardır ev hanımı olanlar biliyordur da yeni evli olan bazı hatunların ihtiyacı olabilir bu bilgilere.
Şimdi benim deneye yanıla, sağdan soldan okuya okuya bulduğum öğrendiğim şeylere bir bakalım.
Patlıcan: Kemer patlıcan alıyorsanız, uç kısmına basınca yumuşak olmalı. Bu çekirdeksiz olduğunu gösterir. Hatta bulabiliyorsanız resimdeki gibi ala patlıcan alın. Daha lezzetli oluyor.
Bezelye: Araka tipi bezelye alıyorsanız -ki çokça bilinen tür bu- içi dolu olmalı. Daha kuru görünenler genelde daha dolu oluyor; ama daha daha kuru ise artık tanelerin kendi kabukları kalınlaşmış oluyor. Yaprak bezelye yani sultani bezelyede ise daha yeşil olanlar, fasulye gibi kılçıksız olanlar makbul. İkisinin de resimlerini aşağıda görebilirsiniz.
Ispanak: Sapları ince olan ıspanak daha körpe daha makbul. Yapraklarının da parlak ve yıpranmamış olmasına dikkat edin.
Kereviz: Kerevizin küçük olanları daha makbul. Kereviz büyüdükçe içlerinde de boşluklar oluyor. Ayrıca resimdeki gibi yeşil yaprakları üzerindeyse, yapraklarının canlılığına bakarak da tazeliğini anlayabilirsiniz. Kerevizin kök kısmını kullanmanın yanı sıra, bu yeşil yapraklarından da yemekler, çorbalar yapabilirsiniz.
Lahana: Lahanayı ne için kullanacagınıza bağlı. Lahananın ortasına bastırın (lahana resimdeki gibi durduğunda tam üstüne bastıracaksınız yani.). İçe göçüyorsa yaprakları ince demektir ve sarmaya daha müsaittir. Eğer bastırdığınızda içe göçmüyorsa sertse, turşu ve salatası için daha müsaittir.
Maydanoz,Semizotu,Dereotu: Bu tipte yeşillikler alırken dallarının ince, yapraklarının küçük olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca maydanoz ve dereotu alırken şöyle bir güzel koklayın. "Ben maydanozum." yada "Ben dereotuyum." demesi lazım gözünüzü kapattığınızda. Kimi maydanoz/dereotları bu testi geçemiyor. Para veriyoruz, bari aroması yerinde olsun değil mi ama?
Yorumlar
Yorum Gönder